duminică, 13 martie 2016

Internetul,intre beneficii si riscuri

Internetul,intre beneficii si riscuri



Internetul a devenit parte integrantă a vieţii copiilor şi tinerilor, acesta fiind un extraordinar mediu educativ şi informativ. Bilioane de pagini de informaţie disponibile, o incredibilă bază de date pe diverse domenii şi comunicarea rapidă la distanţă sînt doar cîteva din avantajele internetului.
Problemele semnalate cel mai des vizează hărţuirea şi abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbală, calomnierea, furtul de date personale, infectarea calculatorului cu viruşi, dependenţa de calculator – se precizează în comunicat.
În acest sens, părinţilor li se recomandă: să supravegheze activitatea copiilor pe Internet; să instaleze instrumente de filtrare a Internetului, ca măsuri suplimentare de supraveghere; să-şi încurajeze copiii să le spună dacă cineva din mediul online îi face să se simtă inconfortabil ori le provoacă teamă; să-şi înveţe copiii ce înseamnă autoprotecţia pe Internet; să-şi încurajeze copiii să aibă un comportament responsabil, cuviincios, inclusiv pe Internet, să nu transmită vulgarităţi, ameninţări sau injurii; să nu restricţioneze excesiv şi fără justificare accesul copiilor la calculator şi pe Internet.

În ceea ce-i priveşte pe copii, acestora li se recomandă: să nu ofere persoanelor întîlnite pe Internet informaţii personale, despre ei sau despre familiile lor; să nu se întîlnească cu o persoană cunoscută pe Internet fără să-şi anunţe părinţii; să evite să posteze pe Internet fotografii care îi surprind în ipostaze indecente; să nu uite că nu tot ceea ce citesc sau văd pe Internet este adevărat.





Avantaje si dezavantaje ale internetului





Pericolele internetului pot fi de două feluri: pericole/riscuri pe care le putem evita, și pericole/riscuri pe care nu prea le putem evita dacă folosim internetul (de exemplu nu putem renunța la folosirea mail-urilor deși este evident că nu există o siguranță de 100% a informațiilor personale din contul nostru de mail). Indiferent care este cazul, este foarte important să înțelegem care sunt toate aceste pericole, să le conștientizăm, și să ni se aprindă undeva în cap o luminiță roșie  de fiecare dată când suntem pe cale de a ne expune la un risc/pericol pe care n-ar trebui să ni-l asumăm, astfel încât navigarea pe internet să fie cât mai sigură. Iată în continuare care sunt, după părerea mea, principalele probleme, riscuri și pericole legate de internet:



Dezavantaje internet 


INTERNETUL NU ESTE ÎNCĂ GRATUIT. AR TREBUI SĂ FIE. Deși costul unui abonament lunar este destul de redus (în jur de 10 euro), foarte mulți români nu și-l pot permite. Ca să nu mai vorbim de popoare și mai sărace decât al nostru… Toți acești oameni sunt privați de toate avantajele internetului, din cauză că nu-și permit să plătească lunar pentru a-l accesa. Aceasta este o problemă a internetului, faptul că nu este accesibil oricui.
ACCESUL LA INTERNET ESTE PERMIS ORICUI, indiferent de vârstă, indiferent de pricepere și experiență în domeniul informatic. Astfel, oricine poate intra pe internet (nicio problemă până aici), însă și oricine poate dăuna internetului, în diferite moduri explicate ). Internetul este de cele mai multe ori ”poluat” de următoarele categorii de persoane: copii/tineri nu foarte inteligenți (care publică informații false sau cretine, promovează imbecilitatea și incultura etc); adulți care nu prea înțeleg cum funcționează internetul, persoane de rea-credință (care încearcă să prostească, să manipuleze, prin publicarea de informații false, neadevărate, minciuni, prin țepe economice și în alte moduri) etc etc etc; Pentru a reduce acest fenomen de ”poluare” a internetului consider că ar trebui instituită legal obligativitatea absolvirii unui curs general de utilizare a internetului, care să prezinte viitorilor ”internauți”(nu-mi place cuvântul ăsta deloc), cum anume funcționează internetul, cum trebuie lucrat cu el, care sunt pericolele etc. Astfel s-ar reduce o parte dintre informaţiile de proastă calitate care există astăzi pe internet.

CALITATEA și VERIDICITATEA INFORMAȚIILOR DE PE INTERNET ESTE NESIGURĂ. Pentru că oricine are acces la internet, oricine poate posta informații pe internet, oricine poate spune neadevăruri, poate dezinforma, sau poate minți pe internet. Astfel, utilizatorii de bună credință se confruntă cu problema selectării informației de bună calitate, dintr-un ocean de informații amestecate. Acest lucru consumă timp, iar foarte mulți oameni, din cauza unei educații precare în acest domeniu, nu înțeleg cum funcționează lumea, internetul, și nu sunt în stare să distingă între adevăr și minciună. Astfel, vor lua de bune toate informațiile pe care le vor găsi pe internet, și în loc să se informeze, se vor dezinforma, și vor fi în eroare. Faptul că găsiți o informație pe un site de știri, sau pe un ziar online, nu vă garantează corectitudinea și calitatea informației. Există siteuri pentru care lucrează oameni competenți și de bună credință, dar există și siteuri pentru care lucrează incompetenți, corupți, mincinoși, manipulatori, oameni de rea credință, nepricepuți etc. Trebuie să învățați să distingeți între informațiile de bună calitate și informațile de proastă calitate, în funcție de UNDE sunt găsite informațiile pe internet, și CINE le-a postat (trebuie analizat un pic întreg contextul politico-administrativo-mediatic bla bla – de exemplu: cele mai multe informații de pe siteurile evz.rohotnews.ro, și multe altele sunt manipulări băsiste, pentru că acele publicații sunt băsiste) (cine nu știe ce înseamnă manipulare băsistă, ziar băsist ar trebui să afle…îl privește și pe el).



















Avantaje internet


Acces foarte rapid și facil (de regulă) la toate avantajele internetului, la un PREȚ RELATIV MIC: în jur de 10 euro pe lună, în funcție de abonament. Internetul oferă:
Tot felul de INFORMAȚII, DIN TOATE DOMENIILE (politica, administrație, sport, agricultură, vreme, informații juridice – legi, hotărâri etc) prezentate sub tot felul de forme: știri, articole, imagini, videoclipuri etc. Te poți abona gratuit la tot felul de newslettere, prin care vei primi pe mail doar informațiile din domeniile care te interesează. Bogăția informațiilor care există pe internet te poate ajuta să-ți formezi păreri într-o mai bună cunoștință de cauză, și să acționezi în consecință. Un om informat este un om mai bogat (cel puțin spiritual).
MERSUL TRENURILOR și altor mijloace de transport (autobuze, autocare, microbuze, avioane etc)
ȘTIRI
ÎNFORMAȚII DE INTERES PUBLIC (care sunt publicate pe internet)
STAREA VREMII (meteo)
COMUNICARE cu instituțiile publice și companii private (găsirea numerelor de telefon și fax, posibilitate de comunicare prin mail – poștă electronică etc)
COMUNICARE rapidă și facilă cu oameni de oriunde de pe glob (SOCIALIZARE), prin: MAIL, siteuri de socializare, messenger, skype etc; există posibilitatea de a vorbi ca la telefon,gratuit;  comunicare cu rude și prieteni, comunicare cu colegi de școală/facultate/serviciu, comunicare cu profesori etc
Acces la CURSURI ONLINE (unele gratuite), și alte informații/documente utile în pregătirea profesională și carieră (valabil în perioada şcolii, liceului, facultăţii, serviciului şi tot restul vieţii)
Căutarea şi găsirea unui serviciu

Posibilitatea de a lucra de acasă 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu